Žihľava dvojdomá - kráľovná jari

Žihľavu dvojdomú (urtica dioica) väčšina ľudí považuje za obyčajnú burinu. Ale opak je pravdou. V ľudovom liečiteľstve je považovaná za skutočnú kráľovnú jari, ktorá v sebe skrýva veľkú silu.

Žihľava obsahuje veľké množstvo vitamínu C (až 60mg v 100g listov, čo je dokonca o niečo viacej ako citrón!), A, B2, B6, betakarotén, vápnik, horčík, železo, látky znižujúce hladinu krvného cukru, triesloviny, kyselinu kremičitú, kyselinu mravenčiu (protireumatické účinky), atď . Zoznam účinných látok je naozaj dlhý.

Kde hľadať žihľavu?

 Najčastejšie ju nájdeme na lúkach, pasienkoch, na okrajoch ciest, pri potokoch, v lužných lesoch, na rumoviskách, v krovinách, na záhradách a podobne. Ak sa však rozhodneme zbierať ju pre jej liečivé účinky, treba myslieť na niekoľko pravidiel:

  • žihľavu vždy zbierame mimo dosah civilizácie, automobilovej dopravy, veľkých miest alebo tovární
  • vyhýbame sa miestam, kde žihľava rastie „v húfoch“, to nám totiž signalizuje, že pôda je plná dusičnanov
  • ideálne vždy zbierame len mladé rastliny, najlepšie na jar. Samozrejme žihľavu je možné zbierať počas celého roka , ale vyberáme si len mladé výhonky.
  • Ideálny čas na zber žihľavy je okolo 14:00

Žihľava – bylinka pre krásu tela

  • Žihľava pomáha pri kožných ochoreniach, akné a ekzémoch
  • Čistí krv a napomáha lepšiemu krvnému obehu
  • Pomáha pri reumatických ochoreniach
  • Pomáha pri anémii a zvyšuje tvorbu červených krviniek
  • Odvodňuje telo a tým ho zbavuje kyseliny močovej
  • Zmierňuje artritídu a dnu
  • Má antiseptické, protizápalové a dezodoračné účinky
  • Pomáha dobrému tráveniu

Čo všetko si môžeme zo žihľavy pripraviť?

Čaj: horúcou vodou (1/4l) si sparíme 1 čl sušenej žihľavy a popíjame pri chudokrvnosti a anémii, pri nedostatku materského mlieka, pri problémoch s trávením, vetroch, zahlienení, zápaloch močových ciest. Pomáha aj pri ekzémoch, bolestiach hlavy, obličkovom a močovom piesku, pri cukrovke a zmierňuje prejavy alergie. Odstraňuje náchylnosť na prechladnutie, a pomáha pri reumatizme.

Tinktúra: zaberá pri reumatizme (do tinktúry namočíme gázu a prikladáme na bolestivé miesta), astme, žlčových kameňoch, kolikách, žalúdočných kŕčoch, vredoch, problémoch s pečeňou, slezinou, žlčníkom, pľúcami a dýchacími orgánmi. Čistí krv, pomáha bojovať s ekzémami, pomáha aj pri popáleninách a častom krvácaní z nosa (do tinktúry namočíme kúsok vaty a vložíme do nosa). Tinktúru si môžeme vyrobiť aj v prípade, ak máme problém s padaním vlasov (masírujeme si ňou pokožku hlavy).

Príprava: na jar/alebo jeseň vykopaný koreň umyjeme, osušíme a nadrobno pokrájame. Vložíme do fľaše a zalejeme 40% alkoholom a necháme 14dní stáť (pokojne aj dlhšie). Precedíme a uskladníme na tmavom chladnom mieste. Používame podľa potreby.

Vlasový žihľavový olej: ktorý pomáha pri problémoch s vypadávaním vlasov. Príprava je jednoduchá: vhodnú nádobu naplníme čerstvou žihľavou a zalejeme rastlinným olejom. Necháme stáť v tieni niekoľko týždňov (min. 2). Scedíme do fľaše z tmavého skla a používame podľa potreby.

Žihľavový zákvas do záhrady: Do vedra si nazbierame žihľavu a zalejeme ju vodou (ideálne dažďovou), zamiešame a necháme skvasiť. Zákvas bude pripravený po 1-2 týždni – po čuchu to určite spoznáte J  Takto pripravený žihľavový zákvas pred použitím riedime 1:10 a používame ho ako prírodné bio hnojivo na rastlinky, a taktiež pri boji so škodcami alebo mšicami.

 

Žihľava v kuchyni

V jarnom jedálničku by žihľava mala určite hrať prím. Na jar je to jeden z prvých prirodzených zdrojov vitamínov – najmä vitamínu C – a minerálov – predovšetkým železa a vápnika.

Skôr, ako sa pustíme do varenia, máme tu pre Vás malý tip: Ak sa bojíme, že nás žihľava pri krájaní popŕhli, môžeme ju spariť vriacou vodou.

 

Žihľavová nátierka:

Pripravíme ju zmiešaním nasekanej žihľavy, bryndze, cesnaku a olivového oleja.

Žihľavový koláč:

Prísady: 250g mäkkého tvarohu, ½ šálky nastrúhaného syra, 50g nivy, ½ šálky mlieka/jogurtu, ½ lyžičky soli, štipka čierneho korenia, 2 vajíčka, väčšia miska nasekanej žihľavy, lyžica masla, 1 cibuľa, 2 strúčky cesnaku, strúhaný muškátový oriešok, štipka nastrúhanej citrónovej kôry, 2 lyžice nasekaných vlašských orechov alebo mandlí, vajíčko na natretie, lyžica sezamových semienko na posypanie a lístkové cesto.

Príprava:  Nakrájame cibuľu, cesnak a hodíme ich na panvicu spolu s maslom. Pridáme nasekanú žihľavu a dusíme. Po vychladnutí pridáme tvaroh, soľ, čierne korenie, jogurt (mlieko), vajíčko, syr a nivu. Formu na koláč potrieme maslom a vyložíme lístkovým cestom (použijeme 2/3), ktoré rozvaľkáme na hrúbku: 2-3 mm. Potom do formy uložíme pripravenú syrovo-žihľavovú náplň a posypeme orechmi alebo mandľami. Na záver na povrch rozložíme zvyšné cesto, na okrajoch uzatvoríme a zvrchu spravíme 4-8 zárezov, aby pri pečení mohla unikať para. Vložíme do rozohriatej rúry (200°C), po 5 minútach znížime teplotu na 150°C a dozlatista upečieme. Povrch koláča môžeme pred pečením potrieť vajíčkom a posypať sezamovými semienkami.

Žihľavová polievka:

Budeme potrebovať: liter zeleninového vývaru, dve hrste pokrájanej a sparenej žihľavy, jednu menšiu nakrájanú brokolicu, na malé kúsky nakrájanú mrkvu, hrsť pohánky na zahustenie a čierne korenie, soľ.

Príprava: Do zeleninového vývaru vložíme brokolicu a mrkvu. Varíme asi 10 minút. Štyri minúty pred dovarením pridáme žihľavu, cestovinu a čierne korenie/soľ.

Žihľavový špenát:

Budeme potrebovať: 2 lyžice masla, 1 cibuľa, 2 strúčky cesnaku, 2 hrste opraných a nasekaných listov žihľavy, 1,5dl mlieka alebo smotany na verenie, soľ, štipka muškátového oriešku a vajíčko.

Príprava: Na masle speníme pokrájanú cibuľku a prelisovaný cesnak. Pridáme žihľavu a zalejeme mliekom/smotanou. Prichutíme soľou a muškátovým orieškom. Krátko povaríme. Môžeme zahustiť rozmiešaným vajíčkom.) Na záver rozmixujeme. Ako prílohu podávame domácu knedľu, kváskový chlebík alebo zemiačky.

 

Vaše Baby Jagy - Andrea a Soňa

Naše výrobky nájdete na Farmička.sk