Záhrada vo februári

Dni sa vo februári pomaly predlžujú a aj keď je počasie nestále záhradkár má stále čo robiť. Ak sa aj vy potrebujete inšpirovať prinášame Vám zopár tipov.

Kontrola pivnice

Ak máte ešte nejakú minuloročnú úrodu uskladnenú v pivnici je potrebné skontrolovať jej stav, keďže s ďalšou úrodou musíme ešte minimálne do jari vydržať. Miestnosť kde úrodu skladujete treba občas vyvetrať, aby sa nevytvorila pleseň. V pivnici udržujte čistotu, zhnité kusy povyhadzujte a ak vám koreňová zelenina začína vysychať pokropte ju zľahka vodou.

Plánovanie výsevu

Pre rôzne druhy zeleniny platí rôzny čas výsadby, preto si už dopredu môžeme naplánovať čo, kedy a kde budeme vysádzať. Na pultoch obchodov začíname vyberať jednotlivé semená, ktoré sa hodia do našej výsadby. 

Začíname vysádzať

Prvé druhy zeleniny môžeme začať vysádzať buď vo vnútri - ak nám to priestor dovoľuje, alebo vonku do pareniska alebo fóliovníka. Pred výsadbou skontrolujeme klíčivosť najmä starších semien, tým že náhodne vybraté semená necháme naklíčiť na namočenej buničine/vate. Uložíme na svetlé miesto, nie však na priame slnko. Ak nám vyklíči viac ako 50% semien, môžeme použiť normálnu hustotu výsadby. Ak je klíčivosť nízka radšej si zaobstarajme nové semená.

V hrantíkoch alebo iných hlbších nádobách vo vnútri môžeme začať vysádzať šalát, zeler, pažítku, hlúbovité zeleniny, papriky, paradajky. Zeleninu nemusíme vysádzať veľmi nahusto, aby sme dosiahli lepšiu kvalitu rastlín. Takto si zeleninu môžeme predpestovať na výsadbu do záhona alebo aj na priamy konzum.

Vo fóliovníku môžeme začať pestovať redkvičku, karotku, cibuľu sadzačku. Vo vykurovanom skleníku vysievame paradajky, papriky, uhorky pri teplote 20oC najmä v prvých týždňoch. Do fóliovníka alebo pareniska môžeme začať vysádzať už od polky februára.

Parenisko si môžeme už hotové zakúpiť, v ponuke je niekoľko druhov, alebo si ho môžeme sami zhotoviť zo starých okien a trámov. Na mieste, kde plánujeme parenisko vytvoriť musíme vyhĺbiť 0.5 m jamu a tú zakryť vrstvou piesku. Ďalej navrstvíme približne v rovnakej výške konský alebo králičí hnoj, ktorý vytvára teplo. Ak takýto hnoj nemáme k dispozícii, môžeme použiť aj lístie, staré seno alebo slamu. Nakoniec nasypeme asi 10 cm zeminy a prikryjeme. Počkáme tri a viac dní, kým sa parenisko prehreje a my môžeme začať vysádzať. Tu si môžeme od konca mesiaca pestovať sadbu šalátu, kelu, karfiolu. Ak sa už nevieme dočkať čerstvej zeleniny môžeme takto urýchliť reďkvičku, pažítku, vňaťovú zeleninu.

Ak pôda na dlhší čas rozmrzne môžeme vysádzať aj na otvorený záhon. Vysádzame otužilejšie rastliny ako mrkva, petržlen, cibuľa.

Rez a ošetrovanie stromov

Ak teploty v noci neklesnú pod -10oC môžeme začať rezom hrušiek, jabloní a drobného ovocia. Tiež môžeme orezávať okrasné stromy a kry, keď ešte nemajú puky (orgován, zlatý dážď) a ríbezle a egreš, ktoré vyháňajú veľmi skoro. Kôstkoviny orezávame neskôr, keď sa rany lepšie hoja.  Z kmeňov a konárov oškriabeme staršiu kôru, rany ošetríme štepárskym voskom. Pri lepšom počasí presvetľujeme koruny ovocných stromov.

Naklíčovanie zemiakov

Ak si chceme už skorej pochutnávať na zemiakoch môžeme ich začať už teraz nakličovať. Vo vhodnej nádobe (debničke) ich pravidelne poukladáme a zasypeme vrstvou zeminy. V miestnosti s dostatkom svetla udržujeme 10oC -15oC a pri priaznivom počasí vetráme. Na záhon tak už sadíme naklíčené zemiaky, ktoré nám vyrastú oveľa rýchlejšie.