Liečivé bylinky okolo nás: Púpava lekárska

Púpava

Púpavu nájdeme asi všade, jej svetložlté hlavičky sa začínajú objavovať už začiatkom apríla (niekedy aj skôr – to závisí od počasia). Väčšina ľudí, najmä záhradkárov, a samozrejme aj milovníkov upravených trávnikov, považuje púpavu za neužitočnú burinu, pričom opak je pravdou. Púpava, už ako jej prívlastok lekárska napovedá, má priam zázračné liečivé účinky.

Čo púpava lieči?:

- Povzbudzuje činnosť pečene, žlčníka, obličiek, čriev a celkovo reguluje a urýchľuje trávenie.
- Podporuje rast červených krviniek, tvorbu a čistenie krvi, a tým aj okysličovanie všetkých orgánov. Čistením krvi sa znižuje aj krvný tlak a zlepšuje sa činnosť srdca.
- Pomáha pri dne a reumatizme.
- Preventívne užívanie púpavy lekárskej zvyšuje tvorbu a vylučovanie žlče a zabraňuje tvorbe žlčových kameňov.
- Jej najznámejším účinkom je, že na ľudské telo pôsobí močopudne a zároveň dokáže pomáhať aj pri zápaloch močových ciest.
- Je výborným pomocníkom pri ochoreniach obličiek, a má tiež vplyv aj na vylučovanie obličkových kameňov.
- Taktiež pomáha pri chronickej únave, pri opuchnutých lymfatických uzlinách, či pri zväčšení sleziny.
- Púpava je horká, tieto látky (nepravé horčíny) podporujú vylučovanie tráviacich enzýmov a žalúdočnej kyseliny, čím zlepšujú trávenie a zvyšujú chuť do jedla. Podáva sa preto pri nechutenstve a zníženej tvorbe žalúdočnej šťavy spojenej so zlým trávením; čistí žalúdok od všetkých usadenín. Dokonca vďaka obsahu draslíka a flavonoidov reguluje aj vylučovanie stolice.
- Využíva sa pri poruchách či zápaloch pečene.

Púpava v kozmetike:

Už v minulosti ženy využívali túto rastlinku v kozmetike. Z byliny a koreňa si pripravovali zápar na skrášľovanie pleti. Starostlivo si s ním umývali oči a tvár, pretože vedeli, že púpava pomáha rozjasňovať tvár.

  • odstraňuje svrbenie kože, lišaje, vyrážky a akné, upokojuje a omladzuje pleť

Skúste si napríklad doma vyrobiť pleťovú vodu:
Dve lyžice kvetov (môžu byť čerstvé alebo sušené) prelejeme šálkou vriacej vody a necháme 10-15 minút lúhovať. Scedíme (buď cez gázu alebo sitko), necháme vychladnúť a potom použijeme na umývanie. Odvar z kvetov je vhodný hlavne na podráždenú pleť a pleť so sklonom k vyrážkam. Ak máte mastnú pleť vyskúšajte si pripraviť pleťovú vodu z mladých lístkov. Skúste si napríklad naplniť fľaštičku s rozprašovačom a počas letných dní sa jednoducho osviežiť vami vyrobenou pleťovou vodou.

Kvety
Kvety púpavy sú žltej farby a je ich priam radosť zbierať:-) Môžete si z nich skúsiť pripraviť napríklad tento netradičný púpavový sirup (máme ho od bylinkárky Marie Trebenovej):
Štyri plné hrste púpavy dáme do 1 litra studenej vody a pomaly zohrievame na bod varu. Po vzkypení odtiahneme hrniec z variča a necháme celú noc stáť. Na druhý deň všetko prelejeme cez sitko a odkvapkané kvety vytlačíme oboma rukami. Do šťavy dáme 1 kg cukru, premiešame a pridáme na plátky ošúpaný citrón (ten sirup trochu prikyslí). Hrniec postavíme bez pokrievky na sporák. Keď chceme uchovať čo najviac vitamínov, zapneme sporák na najmenší plameň. Takto zahusťujeme tekutinu bez varenia. Raz alebo dva razy celú masu ochladíme, aby sme vyskúšali správnu hustotu. Sirup nesmie byť prihustý, lebo pri dlhšom skladovaní by začal kryštalizovať, no ani pririedky, aby po čase neskysol. Mal by mať takú hustou približne ako med, aby sa dal dobre natierať; vtedy príjemne chutí.
(Sirup je vhodný najmä pre ľudí, ktorí majú problémy s obličkami a ktorým nerobí dobre kyselina vo včeľom mede).

Stvol (stonka z púpavy)
Stvol zbierame počas kvitnutia. Ak poznáte niekoho, alebo vy sami máte problémy s pečeňou, skúste denne skonzumovať päť až šesť kusov čerstvých (v surovom stave) dutých stvolov. Stvoly pomáhajú aj pri cukrovke. Cukrovkári by mali denne, kým je púpava v kvete, zjesť až desať kusov. Ako na to? Stvol spolu s kvetom umyte, až potom kvet odtrhnite a zvyšok pomaly požuje. Ale musíte sa pripraviť na to, že stvol chutí spočiatku horko, ale je chrumkavý a šťavnatý.

  • bezbolestne rozpúšťa žlčové kamene, upravuje činnosť pečene a žlčníka

Korene
Korene púpavy sa používajú v surovom stave, ale aj vysušené. Prečisťujú krv, urýchľujú trávenie, majú močopudné účinky. Púpavový koreň vyberáme buď skoro na jar a to v marci až máj, alebo na jeseň v mesiacoch október a november. Rastlinu treba zbierať popoludní, tesne pred rozkvitnutím. Koreň je najlepšie sušiť na slniečku, ale ak nám počasie nepraje, môžeme korene sušiť aj pod umelým teplom do 50°C (trúbu pri sušení nechávame otvorenú a plech povytiahnutý, môžeme sušiť napríklad aj nad krbom, alebo krbovými kachľami). Keď ho máme už pekne presušený, skladujeme ho v dobre uzatvárateľných sklenených (ideálne tmavých) nádobách. Môžete si nazberať a nasušiť aj koreň rovno spolu s vňaťou.
Odvar z koreňa púpavy
2 lyžičky nakrájaného koreňa dáme do 200 až 250 ml vody. Necháme prejsť varom a lúhujeme 10 až 15 minút. Potom sitkom scedíme.
Pomáha pri: ekzémoch, cukrovke, ochoreniach obličiek, žlčníka a pečene, pri obličkových a močových kameňoch, pálení záhy, nechutenstve a zápche. (Pijeme vlažný 2x denne)
Zaujímavosť: V Japonsku je výťažok zo sušeného koreňa patentovaný ako protinádorový liek.
Púpavové listy
Púpavu by mali rozhodne užívať aj ľudia, ktorí sa cítia chorí a unavení. Jej prečisťujúci a posilňujúci účinok sa dostaví vo forme zlepšenej činnosti vnútorných orgánov, a hlavne sa im vráti potrebná chuť do života. Veľké množstvo vitamínu C v listoch je výborným prostriedkom proti jarnej únave. Čerstvé lístky púpavy zbierame od skorej jari až do apríla, ešte pred kvitnutím. Z čerstvých môžeme pripraviť šalát - odporúčame si ho ochutiť citrónovou šťavou a zmiešať napríklad s rukolou, špenátom, cviklovými listami, alebo žeruchou…skrátka fantázii sa medze nekladú :-) (lístky sú síce horkasté, ale plné vitamínov C a B2 a obsahujú taktiež aj: provitamín A, minerály ako je draslík, sodík, hliník, meď, železo, vápnik, kremík, síru a fosfor. Sú tiež bohaté na saponíny a horčíny). Z usušených listov si môžeme zase pripraviť odvar – ten je vhodný na prečistenie organizmu a mierne povzbudzuje trávenie.
 
Čaj z listov:

2 lyžičky sušených listov prelejeme 200 ml vriacej vody. Lúhujeme 10-15 minút a scedíme. Je vhodná pri močových kameňoch, vtedy je možné vypiť denne aj 1 liter čaju. Organizmus doplnia o potrebné látky a zároveň ho očistia od toxických nánosov.
Čo je dôležité si zapamätať? Púpava čistí celý organizmus, má močopudné účinky, čistí pečeň a pôsobí ako antireumatikum. Používa sa tiež pri žalúdočných ťažkostiach a cukrovke. Má pozitívne účinky aj na obličky. Odstraňuje svrbenie kože, lišaje, vyrážky a akné, upokojuje a omladzuje pleť.

Receptárik:
V našom článku nájdete recept na špeciálny púpavový sirup a tipy ako si napríklad vyrobiť vlastnú púpavovú pleťovú vodu, púpavový čaj a odvar z koreňa.

Na záver: púpavu zbierame samozrejme mimo hlavných ciest a znečistených miest, čo určite nebude problém, keďže rastie naozaj všade…
 
Vaše Baby Jagy – Andrea a Soňa

Baby Jagy- sme dve sestry, ktoré sa prednedávnom začali venovať nielen pestovaniu byliniek, ich spoznávaniu, spracovaniu, zbieraniu, ale hlavne výrobe prírodnej kozmetiky z bambuckého masla (do ktorého miešame naše bylinky a samozrejme čary ;-)). Keďže len začíname so spoznávaním účinkov rastliniek, chceli by sme sa s vami deliť o naše skúsenosti a dúfame, že svet byliniek vás nadchne tak, ako aj nás a že spolu s nami objavíte čaro prírody aj vy :-)

Naše výrobky nájdete na Farmička.sk