Baby Jagy radia: Žerucha

Výhodou tejto rastlinky je, že bez problémov vyrastie kdekoľvek a hlavne rýchlo. Stačí nám trocha vaty, nádoba, voda a do dvoch týždňov od vyklíčenia ju už môžeme zberať a konzumovať. (Pri pestovaní, ju nezabúdame pravidelne polievať; má rada vlhko.) A v prípade, ak nevydržíme čakať 2 týždne na svoju dávku vitamínov, žeruchu je možné konzumovať aj vo forme klíčkov.

A prečo by sme určite nemali váhať a určite si ju doma vysadiť?

Žerucha siata nielen skvelo a jemne pikantne chutí, ale táto jarná lahôdka je aj plná vitamínov a telu dodá všetko to, čo mu po zime chýba, a preto ju môžeme využiť aj pri jarnej detoxikácii.  O žeruche sa hovorí, že rovnako ako žihľava dokáže čistiť krv v tele.

Pri detoxikácii sa odporúča spraviť si z nej liečivý odvar a ten cez deň popíjať 3-4 týždne.

Okrem toho  žerucha obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ktorý ľudské telo po zime naozaj potrebuje. Medzi ďalšie látky, ktoré sú v tejto rastlinke obsiahnuté patrí: betakarotén, vitamín B1, draslík, horčík, vápnik a železo. Vďaka tomuto zloženiu ide o veľmi dobrý imunostimulant účinný antioxidant, ktorý podporuje imunitný systém, zbavuje telo toxínov a pomáha predchádzať degeneratívnym procesom v tkanivách a bunkách.

Žerucha siata

  • Pomáha účinne bojovať s jarnými chrípkami a virózami

  • Skvelá prevencia proti prechladnutiu a chorobám dýchacích ciest

  • Žerucha je cenená aj pre svoje liečebné účinky pri ochorení obličiek a močového mechúru

  • Pomáha lepšiemu tráveniu; podporuje produkciu žalúdočných štiav

  • Povzbudzuje činnosť žlčníka a pečene

  • Žutie surovej žeruchy posilňuje ďasná a zabraňuje ich krvácaniu

  • Bojuje proti anémii

  • Odstraňuje pocit únavy, zvyšuje vitalitu

 

Žerucha na tanieri:

Vďaka svojej príjemnej chuti sa skvelo hodí na chlebík, do bagety, do šalátu alebo len tak na ozdobenie akéhokoľvek jedla. So žeruchou určite nič nepokazíte :-)

 

Tip na jarné žeruchové raňajky: Tvarohová nátierka so žeruchou

Potrebujeme: 250g jemného tvarohu, 1 menšia kyslá smotana, hrsť žeruchy, soľ.

Postup: Z jemného tvarohu a kyslej smotany vyšľaháme jemný krém. Osolíme podľa chuti a premiešame so zelenými lístkami žeruchy, ktoré si najemno nakrájame. Podávame na čerstvom pečive.

 

Vaše Baby Jagy - Andrea a Soňa

Naše výrobky nájdete na Farmička.sk