Baby Jagy radia: Nechtík lekársky

Chuť kvetov nechtíka lekárskeho sa môže meniť podľa odrody od jemnej korenistej až po horkastú. Korunné lupienky môžete nasypať do polievky, pridať do ryže, cestovín, šalátov alebo do bylinkového masla. Lupienky nechtíka jedlu dodajú jemne žltý nádych (prírodné farbivo) a chuť podobnú šafranu.

Keďže látky obsiahnuté v nechtíku povzbudzujú tvorbu žlče, stimulujú činnosť žlčníka a pomáhajú k lepšiemu tráveniu, je dobré čerstvé lístky pridávať aj k mäsu (kuracie, bravčové), ale môžete ich do jedla používať aj len, na ozdobu: napríklad zopár lupienkov na obyčajný maslových chlebík a hneď máte nachystaný zaujímavý olovrant či desiatu :-)

Ďalším využitím nechtíka lekárskeho v kuchyni je samozrejme príprava čaju. V prvom rade je nechtík lekársky významným prírodným antibiotikom. Chráni nás pred vírusmi, baktériami a kvasinkami, ktoré škodia nášmu zažívaciemu ústrojenstvu. Pôsobí ako antioxidant, tzn. chráni bunky tela pred poškodením. Stimuluje produkciu žlče, činnosť pečene, hojí žalúdočné vredy a zápaly tráviaceho traktu.

Pri zápaloch ďasien a krku si môžeme z nechtíka spraviť nálev, ktorý kloktáme. Nechtík býva spravidla dobre znášaný a preto ho môžeme užívať bez akéhokoľvek obmedzenia.

Samozrejmosťou je časté využívanie nechtíka lekárskeho aj v kozmetike pri výrobe hojivých mastičiek.

Prítomnosť nechtíka lekárskeho ocenia aj všetky rastlinky v okolí – nechtík lekársky dokáže z pôdy odohnať háďatká a svojou vôňou odpudzuje škodcov a dokonca aj slimákov.

Pestovanie: Na pôdu nie je vyberavý; dáva prednosť slnečným, pred vetrom chráneným, polohám. Semená klíčia 1-2 týždne (klíčivosť trvá 2-3 roky; takže semienka si stačí odložiť len raz za čas:-)). Dorastá do výšky 20-50 cm. Kvitne od leta až do zimy.