Baby Jagy radia: Medvedí cesnak – elixír zdravia a mladosti

Jedlá je celá rastlinka – cibuľka, kvietky, ale najrozšírenejšie využitie majú zelené listy.

Listy medvedieho cesnaku narastajú do veľkosti 10 cm, sú široké 3 až 5 cm a sú veľmi podobné napríklad konvalinkovým lístkom – takže pozor na zámenu. (*Ak zbierame medvedí cesnak po prvýkrát a nie sme si istí, stačí list pošúchať medzi prstami – ak cítime cesnak, určite zbierame správnu rastlinku.) Spravidla konzumujeme len mladé a najlepšie čerstvé listy; staršie strácajú na účinnosti.

V listoch medvedieho cesnaku sa ukrýva naozajstné bohatstvo – veľké množstvo vitamínov (predovšetkým vitamín C, A, vitamíny skupiny B, PP), minerálne látky, antioxidanty, flavonoidy a nechýba ani aminokyselina aliín a enzým aliináza, ktoré majú antibiotické a liečivé účinky.

 

Čo by sme si o medveďom cesnaku mali zapamätať:

-zvyšuje obranyschopnosť organizmu, čo je priam ideálne po zimnom chrípkovom období

- lieči zápaly horných dýchacích ciest, bronchitídu, angínu, nachladnutie

- dezinfikuje tráviaci trakt a posilňuje črevnú flóru

- stará sa o zdravý močový mechúr

- znižuje krvný tlak

- má pozitívny vplyv aj na srdiečko a zabraňuje kôrnateniu ciev

- vyháňa z tela všetky nahromadené parazity a pomáha bojovať s plesňami

- pôsobí proti kŕčom

- lieči dnu a reumatické problémy

- znižuje hladinu cholesterolu

- upokojuje, a preto je vhodné užívať ho aj pri strese a nervovom vypätí

- priaznivo pôsobí proti cukrovke

 

Typ na použitie:

 

1. Čerstvé listy, to je pochúťka!

Čerstvé listy konzumujeme ako jarnú zeleninu ku chlebíku, ako koreninu do polievok, varených jedál, alebo do šalátov. Využitie je naozaj široké :-)

 

A keď sa blíži sezóna medvedieho cesnaku ku koncu, môžeme sa trošku zásobiť, a pripraviť si pesto, alebo cesnakové víno.

 

2.  Pesto ala Baby Jagy

Budeme potrebovať: medvedí cesnak (zväzok), hrsť píniových orieškov (ale použiť môžeme aj mandle, vlašské orechy alebo slnečnicové semienka), olivový olej, soľ, parmezán a citrónová/limetková šťava.

Príprava: Medvedí cesnak umyjeme a osušíme. Listy vložíme do mixéra alebo mažiariku a zmixujeme spolu s píniovými orieškami. Postupne prilievame olivový olej, až kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu. Na záver primiešame parmezán, citrónovú šťavu a soľ. Hotové pesto vložíme do vhodnej nádobky a zalejeme olejom, aby sme zabezpečili čo najdlhšiu trvanlivosť pesta. Skladujeme v chlade.

 

3.  Cesnakové víno

Áno, čítate dobre- "Cesnakové víno":-). Je to skvelý spôsob, ako si uchovať silu medvedieho cesnaku na dlhšie obdobie.

Príprava: Dve šálky nadrobno posekaných listov dáme do fľaše so širším hrdlom. Zalejeme 1L bieleho vína a zahrejeme vo vodnom kúpeli na 50 °C. Môžeme pridať aj med na osladenie. Zazátkujeme a necháme 2 týždne stáť na svetlom mieste, precedíme a po kalíšteku pijeme nalačno každý deň ako preventívne liečivo a elixír mladosti ;-)

 

4. Medvedia polievka

Budeme potrebovať: 2 stredné zemiaky, 1 zväzok medvedieho cesnaku, 1l vývaru, 150 ml smotany, soľ, čierne korenie a trošku muškátového orechu.

Príprava: Zemiaky nakrájame na kocky, vhodíme do vývaru a varíme. Pridáme čierne korenie a mletý muškátový oriešok. Kým sa nám zemiaky varia, nakrájame si medvedí cesnak. Do vývaru ho pridáme tesne pred dovarením zemiakov. Prilejeme aj smotanu. Chvíľu varíme. Pred podávaním môžeme polievku ešte rozmixovať. Podávame s chlebovými krutónmi.

 

5. Slaný biskupský chlebík s medvedím cesnakom

(čas prípravy: 1 hodina)

Budeme potrebovať: 2 šálky polohrubej múky, 5 vajíčok, 1 balíček kypriaceho prášku, 1 šálka mlieka, 1/3 šálky oleja, 300g  medvedieho cesnaku, 100g strúhaného syra, 100g slaninky, soľ, korenie.

Postup: 1.) Rúru si predhrejeme na 200°C. Medvedí cesnak nakrájame. Žĺtky oddelíme od bielkov. 2.)Vo veľkej miske zmiešame všetky prísady okrem bielkov. Pridáme soľ a korenie.  Z bielkov si vyšľaháme hustý sneh a na záver ho pomaly primiešame do našej zmesy. 3.) Formu na biskupský chlebík vymastíme a vysypeme múkou. Potom do nej vylejeme našu zmes a vložíme do rúry. 4.) Pečieme zhruba 30 minút.

 

Zberu zdar!

Vaše Baby Jagy – Andrea a Soňa

PS: Odkiaľ pochádza názov „medvedí cesnak“?  Pomenovanie tejto rastlinky vzniklo na základe jarného pozorovania medveďov, ktoré ho údajne po dlhom zimnom spánku vyhľadávajú, aby si dobili energiu, prečistili črevá, žalúdok, krv a doplnili vitamíny.

Naše výrobky nájdete na Farmička.sk