Baby Jagy radia: Levanduľa úzkolistá

Levanduľa úzkolistá (Lavandula angustifolia Mill.)

Sladká vôňa levandule sa výborne hodí k dezertom, zmrzline, čokoláde; kvety môžete použiť aj na ozdobu šampanského, šľahačky, sorbetov alebo ovocných šalátov. Vo francúzskej kuchyni sa levanduľa používa aj ako korenie na mäso, ale aj do slaných omáčok či koláčov.

Receptárik – „Provenskálske levanduľové sušienky“

  • 100 g masla
  • 50 g krupicového cukru
  • 125 g hladkej múky
  • 1 lyžica kukuričnej múky
  • 1 lyžica mletých mandlí
  • 1 lyžička pomarančovej vody
  • 2 lyžičky sušených levanduľových kvetov
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok a 2 lyžičky studenej vody (nemusí byť)

Maslo a cukor dáme do mixéra a mixujeme, až kým zmes nie je hladká a nadýchaná. Do hladkej hmoty pridáme preosiatu hladkú a kukuričnú múku, mleté mandle, pomarančovú vodu, levanduľu a celé vajíčko. Mixujeme, kým sa cesto nesformuje do gule. Cesto vyberieme, poprášime múkou a zabalíme do fólie. Takto zabalené cesto odložíme do chladničky na (minimálne) 20 minút – kým trošku nestuhne.
Rúru vyhrejeme na 190 °C, plech vystelieme papierom. Pracovnú plochu poprášime múkou. Cesto vyváľame na hrúbku cca 4 mm a potom z neho vykrajujeme kolieska s priemerom 5 cm. Kolieska rozložíme na plech.
(Kolieska môžeme potrieť žĺtkovou glazúrou, ktorú si pripravíme zmiešaním žĺtka s dvoma lyžičkami studenej vody. Nie je to však nutné.)
Kolieska pečieme 12 minút. Najprv ich necháme 5 minút na plechu, potom prenesieme na mriežku, kde ich necháme úplne vychladnúť.

Levanduľu môžete použiť aj na prípravu čaju proti kašľu, na uvoľnenie a dobrý spánok, taktiež upravuje aj trávenie, má močopudné účinky a priaznivo pôsobí na nervovú činnosť.
Levanduľa, okrem toho, že krásne vonia, v záhradách pomáha odpudzovať slimáky.

Pestovanie: Levanduľa je poloker, ktorý dorastá do výšky 20-60cm. Kvitne od júna do augusta. Uprednostňuje slnečné stanovištia.