Baby Jagy radia: Kapucínka väčšia

Kapucínka väčšia (Tropaeolum majus L.)

 Len málo kvietkov dokáže tak krásne rozjasniť kvetináč či záhradku ako kapucínka so svojimi žltými, oranžovými alebo červenými kvetmi. Pochádza z Južnej Ameriky (Peru, Kolumbia), kde ju domáce obyvateľstvo používalo ako liečivú bylinku; ku nám bola dovezená v 17. storočí ako okrasná rastlina. Na trhu sú dostupné dva druhy kapucínky – kapucínka plazivá a prízemná.

Kapucínka je jedným z najpopulárnejších jedlých kvetov. V šalátoch, sendvičoch, nátierkach, polievkach zaujme nielen svojou farebnosťou, ale aj ostrou korenistou chuťou, ktorá pripomína žeruchu alebo potočnicu lekársku. Okrem kvetov sa môžu konzumovať aj mladé listy alebo púčiky. Púčiky a nedozreté plody (tobolky) sa často nakladajú do kyslých nálevov a používajú sa ako náhrada kapár.

Kapucínka väčšia nie je však len chutná a krásna ozdobná kvetinka, ale aj liečivá rastlina – dokonca patrí medzi najsilnejšie prírodné antibiotiká. Účinkuje proti baktériám ako sú stafylokoky, streptokoky, taktiež aj proti baktériám napádajúcim močový trakt a ľadviny (proteus vulgaris), proti salmonele, escherichia coli a iné.

Kapucínka taktiež pôsobí antisepticky, podporuje trávenie, užíva sa pri liečbe chronických aj akútnych zápalov močových aj dýchacích ciest a rozdrvené semená dokonca vypudzujú hlísty a pôsobia laxatívne. Taktiež je účinná pri liečbe zápalov nosnej sliznice, nachladnutí, chrípke a suchom kašli.

Čerstvé listy a kvety dopĺňajú vitamíny pri ozdravných kúrach – obsahuje veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho kapucínka obsahuje aj vitamín D, jód a celú škálu minerálov.

Celá nadzemná časť sa bežne používa ako vlasové tonikum, ale aj na svrbiacu pokožku pod vlasmi a nadmernú tvorbu lupín. (Upozornenie: Vonkajšie použitie môže u precitlivených osôb vyvolať alergickú reakciu.)

Kapucínka väčšia nájde takisto svoje uplatnenie aj vo veľkých záhradách - priťahuje hmyzích predátorov a tiež slúži ako lapač vošiek a iných drobných votrelcov a ochraňuje tak zeleninu a ovocie, ktoré máte v záhradke.

Pestovanie: Kapucínka je veľmi nenáročná rastlinka a dokonca čím chudobnejšia s suchšia pôda, tým viac kvietkov na nej uvidíte :-) Má rada slnečné stanovištia. Dokáže sa vyšplhať až do výšky 3-5m a môže byť z nej krásna ozdoba vášho balkónu alebo terasy. Je citlivá na mráz. Kvety a listy môžeme zbierať celé leto. Semená dozrievajú v septembri – októbri. (Semená si môžeme odložiť vždy do ďalšej sezóny.)

Receptárik – „falošné kapary z kapucínky“

  • 500 ml zelených, ešte nedozretých plodov kapucínky
  • 500 ml bieleho vína (alebo zrieďte vínny ocot s vodou v pomere 1:3)
  • 2 lyžice cukru, soľ
  • 1 menšia cibuľa nakrájaná na jemno
  • ¼ citróna
  • 1 strúčik cesnaku
  • celé zrnká čierneho korenia
  • bobkový list
  • ¼ čajovej lyžičky zelerových semiačok
  • ½ čajovej lyžičky prípravku na nakladanie uhoriek

Plody kapucínky zbierame, keď sú ešte nezrelé. Okvetné lístky odstránime (môžeme ich použiť napríklad do šalátu či na ozdobu polievky). Plody umyjeme, vložíme do pohára a až po vrch zalejeme vodou, do ktorej sme pridali 1 ½ čajovej lyžičky soli. Takto zaliate plody kapucínok necháme stáť jeden deň nezakryté a pri izbovej teplote; nádobu však umiestnime napr. do komory, pretože kvety v takomto slanom náleve môžu uvoľňovať štipľavý zápach. Na druhý deň nálev zlejeme, plody opláchneme a dáme do uzatvárateľných pohárov. V hrnci povaríme 5 min víno so všetkými ingredienciami a ešte horúcim nálevom zalejeme plody. Poháre dobre uzavrieme a necháme do ďalšieho dňa prikryté uterákom. Používame podobne ako kapary, na pizzu, cestoviny, šaláty.

Tip: do nálevu môžete pridať aj čili papričku (podľa chuti), čo vašim kaparám dodá pikantný šmrnc.