PURUS

Za prozaickým latinským názvom, ktorý si za svoj vybralo známe rodinné vinárstvo z Modry, sa skrýva milý dvojzmysel. „Čisté“ vinárstvo rodiny Čistých reprezentuje okrem iného čestný prístup k pestovaniu hrozna a výrobe tzv. teroárnych vín.

Kto sme: vinohradníctvo a vinárstvo

Odkiaľ sme: Modra

Čo vyrábame: víno

Web: www.purus-winery.sk

Tel: 0915 705 674, 0948 252 264

O nás:

Obhospodarujeme 8 ha vlastných viníc, výlučne v modranskom regióne. Vyrábeme vína odrôd Veltlínske zelené z dvoch podloží - piesok a hlina, Pinot Gris, Silvánske zelené, Cyrifandl, Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Pinot Blanc, Cuvée Moje a Tvoje, Rosé Svätovavrinecké, a jedno červené Cuvée Verum Noir (Dunaj + Cabernet Franc). Naša ročná produkcia je v závislosti na ročníku cca. 35 tisíc fliaš.
Ponúkame riadené degustácie v štýlovej degustačnej miestnosti v Pezinoku pre max 12 osôb alebo  v historickej pivnici v centre Modry pre max. 35 osôb, aj v angličtine a nemčine.

Prečo PURUS? Za prozaickým latinským názvom, ktorý si za svoj vybralo známe rodinné vinárstvo z Modry, sa skrýva milý dvojzmysel. „Čisté“ vinárstvo rodiny Čistých reprezentuje okrem iného čestný prístup k pestovaniu hrozna a výrobe tzv. teroárnych vín.

„Záleží nám na tom, aby bolo prostredníctvom našich vínmožné identifikovať a spoznaťmodranský región, ktorý sa snažíme citlivou technológiou a láskou k vlastným vinohradom vyzdvihnúť v čo najväčšej  miere.“ hovorí Klaudia Čistá, ktorá rovnako ako jej manžel pochádza z tradičnej vinárskej rodiny. Spoločne spojili vedomosti a skúsenosti svojich predkov a bez zaváhania nasledujú filozofiu overenú časom.

Vinohrady, ktorých 8 hektárovú výsadbu vlastnia výhradne na území modranského regiónu, ošetrujú sami. Pomáha im v tom vlastná agrotechnika, čo nie je samozrejmé pre každé vinárstvo. Vďaka tejto výhode vedia vo vinici zasiahnuť kedykoľvek je to akútne a naopak, zbytočným zásahom sa vyhýbajú. Prednosťou je tiež ručný zber, ktorý len podčiarkuje intenzívne osobné nasadenie. Čo však presne definuje terroir v spojení s vínom? Základom je selekcia vlastných kvasiniek, ktorých sériou pre každý typ pôdy, hlina, piesok a skala, sa môže pochváliť vinársky spolok Vincúr v Modre. Purus, podobne ako minorita modranských vinárov, využíva výlučne kvasinky zo svojho „domova“. O selekciu kvasiniek sa postaral profesor Malík a vinári ich každoročne získavajú počas kampane vo forme zákvasu. Kvasinky však nie sú všetkým, čo dokáže zachovať charakter miesta pôvodu. Terroir determinuje tiež špeciálna a výnimočná kombinácia klimatických a pôdnych vlastností konkrétnej lokality. Pri pretechnizovanej výrobe sa však tento prirodzený, ale krehký genetický kód odrody môže potlačiť. To ale nie je prípad vinárstva Purus. Zachovaniu a vyzdvihnutiu prirodzenosti a príslušnosti sa vo vinárstve venuje mimoriadneodhodlanie. Výsledkom je portfólio unikátnych vín, ktorým kraľuje klasická modranská odroda Veltlínske zelené. Popri húževnatom zveľaďovaní chotára rekultiváciou starých viníc investujú manželia Čistí energiu i do vizií, medzi ktorými nechýba perspektívna výroba sektov. Možno práve cesta do neznáma, akou sa intuitívne vydali Klaudia a Rasťo, sú zárukou objavenia napokon dobre známeho a poctivého, toho, čo sa nám konzumentom v najčistejšej podobe vo finále blyští v pohári.

Kontaktovať farmára