Ak vás vždy zaujímalo ako vyzerá vinobranie u "skutočných" vinohradníkov pozrite si toto krátke video kde vám dvaja "majstri vinári" predvedú ako na to :-)




Kúpiť domáce produkty od farmárov z Farmička.sk je naozaj jednoduché – skúste to a budete prekvapení, že okrem fakt skvelých produktov stretnete aj milých a zaujímavých ľudí. Aby sme Vás za Vašu snahu odmenili môžete navyše každé dva týždne vyhrať zaujímavú, chutnú cenu.



Ako na to?                    



Vyberte si z aktuálnej pestrej ponuky domácich produktov na Farmička.sk. Sezónne ovocie či zelenina, ktoré rástli v slovenských záhradách a sadoch, bez chémie, dozreté na slnku, poctivé koláče, syry, či mäsové výrobky potešia Vaše chuťové poháriky, urobíte nimi aj niečo pre Vaše zdravie ale podporíte aj miestneho farmára či výrobcu.



Odfoťte sa s kúpeným produktom, ktorý ste si našli cez Farmička.sk a práve si ho vyzdvihujete alebo si už na ňom pochutnávate. Prípadne si spravte selfie s farmárom alebo fotku na jeho gazdovstve. Nebojte sa byť kreatívni:-)



Zdieľajte fotku na Facebooku alebo Instagrame a označte ju #farmička #jetojednoduche



Následne vyžrebujeme jedného z Vás, ktorému pošleme letný darček, ktorý poteší chuťové Vás i Vašich priateľov.



Počas leta ste súťažíli o debničku 6-tich fliaš malokarpatského vínka - ružového bublinkového frizzante od rodinného vinárstva: Čavojský vinohradníctvo a vinárstvo.



Od začiatku školského roka súťažíme o kilogram skvelej kávy ArtCofee.



Vyberte si z aktuálnej pestrej ponuky domácich produktov na Farmička.sk, spravte fotku, zdieľajte, nezabudnite: #farmička #jetojednoduche a skvelá výhra môže byť o chvíľu u Vás.


Topinambury sú hľuza zvláštneho druhu slnečnice, podobnej zemiakom. U nás sú známe pod menom „židovské zemiaky". Sú farby žltkastej, staršie sú sfarbené do fialova. Sú výživné, pretože obsahujú hojne uhľohydrátov, zo zásaditých solí obsahujú sodík a železo. Na rozdiel od zemiakov neobsahujú škrob, ale inulín, preto sú vhodné pre diabetikov. Topinambury kupujeme len čerstvé, potom ich za surova olúpeme a môžeme ich surové aj jesť. Chutnajú ako lieskové oriešky. V zime, keď je nedostatok čerstvej zeleniny, sú vhodné na chrupkanie.



 



 


Hlávkový šalát má vynikajúce vlastnosti. Dodáva najmä karotín (provitamín A), ktorý dobre využijeme, ak šalát pripravujeme s tukom. Obsahuje aj vitamíny B a C. Z nerastných látok má veľa vápnika, železa a draslíka. Je ľahko stráviteľný, preto je dovolený aj v dietetickej kuchyni. Malým deťom ho podávame vo forme šťavy alebo kaše. Pravý hlávkový šalát tvorí pekné uzavreté hlávky. Jarný šalát z pareniska má krehučké listy, kým šalát letný a jesenný (poľný) je tuhší a často musíme odkrojiť okrajové hrubé listy. Nezahadzujeme ich, pretože sa dajú použiť na prípravu duseného pokrmu, podobne ako špenát, alebo ich vyvaríme do polievky. Šalát prenášame aj perieme opatrno, aby sme nepolámali listy. Pred prípravou starostlivo prezeráme list za listom, aby v ňom nezostal hmyz alebo piesok. Najlepšie sa šalát perie, ak oddelíme každý list osobitne. Šalát má byť dobre odkvapkaný, prv než ho spájame so šalátovou zálevkou. Do druhého dňa udržíme šalát čerstvý v mokrom papierovom vrecúšku, alebo rezom postavený do misky s vodou. Zálevky robíme len toľko, aby sa so šalátom zjedla. Riedka zálevka na šaláty nie je vhodná, vitamín C sa vylúhuje do vody, ktorá sa nepoužije a vlastne vyleje.



 



 


Špenát je výživný a ľahko stráviteľný. Surový je zdrojom vitamínu C (surový šalát, šťava) a najmä karotínu. Z nerastných látok obsahuje predovšetkým železo a draslík. Špenát obsahuje aj kyselinu šťaveľovú, ktorá sa vylučuje z tela, viazaná na vápnik. Preto k špenátu pridávame mlieko, aby sme vyrovnali straty vápnika. Sýtozelené listy obsahujú bielkoviny pomerne dobrej akosti. Pravý špenát má sýtozelené, svieže listy oválneho alebo zahroteného tvaru. Špenát kupujeme len svieži, nezvädnutý, prerastený špenát je horký. Listy zbavíme stoniek a korienkov a dobre umyjeme v niekoľkých vodách. Je lepšie dať si vodu do dvoch väčších nádob a špenát opatrno prekladať z nádoby do nádoby, než vodu zlievať. Tak ho dokonale zbavíme piesku. Špenát nikdy dlho nenamáčame vo vode.



 



 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9