Recept z gemerskej dediny Hrhov



Puliska



1 kg kukuričnej krupice za stáleho miešania uvaríme v osolenej vode domäkka. Keď je krupica uvarená, pridáme 2 hrste polohrubej múky, dobre premiešame a zahustíme varením. Môžeme podávať na slano s opraženou slaninou alebo na sladko s tvarohom, orechom alebo lekvárom.



Regionálny recept z kuchárskej knihy vydanej MAS KRAS, www.maskras.sk , www.karsticum.sk


3.časť seriálu Svet Prírody, v hlavnej úlohe CESNAK, STÉVIA a MALINA.



Seriál je súčasťou projektu Urob každý deň niečo pre seba a stránky zuzkabuska.sk, približuje, čo všetko nám príroda ponúka. K tomu stručné popisy účinkov a využitia. Alebo prekvapivých informácii, ktoré zľahka preniknú do vašich vedomostí. Tento seriál je vytvorený na podnet toho, ako málo vieme o prírode, a ako veľa by sme sa mohli o nej naučiť.




V zelených hlavičkách špargle je dosť vitamínu C, ostatných vitamínov len málo. Z nerastných látok obsahuje špargľa dosť železa. Je ľahko stráviteľná. Na trhu — v apríli, máji — dostaneme dva druhy špargle: tenkú, ináč zvanú polievková špargľa, a hrubé rovnomerné stonky, ktoré sú vhodné na varenie a dusenie. Špargľa musí byť čerstvá, nezvädnutá, len tak sa dá dobre olúpať. Špargľu postavíme zrezanými stonkami do hrnčeka s trochou vody, keď je krehká, olúpeme ju ostrým nožom od hlavičky ku koreňu. Hlavičku len zľahka očistíme, alebo oplákneme, je najchutnejšia.



 



 


Už ste videli "trošku" uletené klobúky, kde sa ich nositeľke rozhodne hodí povedať že je "na zjedenie" ? Nájdete ich v eshope Etsy a pokiaľ nemáte hlboko do vrecka čakajú len na Vás :-)


Japonci sú známi detailisti, ale to čo dokážu ich cukrári vyráža dych - umenie na tanieri dostáva nové rozmery - pozrite si našu galériu. Viac obrázkov nájdete na boredpanda.com


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9